top of page
Poster Website www.beliamahir_edited.jpg

MALAYSIA-CHINA YOUTH TVET TRAINING (MCYTT)

Pengenalan

Program MALAYSIA-CHINA YOUTH TVET TRAINING (MCYTT) adalah program yang membolehkan pelatih TVET untuk meluangkan sedikit masa di luar negara sepanjang tempoh latihan mereka. Program ini juga dikenali sebagai “mobiliti outbound” adalah program yang bertujuan untuk mengembangkan minda pelatih TVET dan pada masa yang sama, membolehkan pelatih TVET merasai pengalaman penggunaan teknologi tinggi, budaya dan persekitaran yang berbeza di negara yang berbeza.

Technology

CHINA - Peneraju TVET

China, sebuah negara yang berpopulasi 1.4 billion dan 34 kawasan pentadbiran yang berbeza serta mempunyai lebih daripada 2500 buah Institusi Pendidikan Pendidikan Tinggi (majoritinya TVET) yang cukup luas untuk membina rangkaian kerjasama pendidikan dan latihan TVET antara Malaysia-China.

Technology Class

Belt & Road Initiative (BRI)

Faktor penyumbang kepada kepesatan kerjasama pendidikan Malaysia-China juga bertitik tolak pada tahun 2013 apabila Presiden Xi Jinping memperkenalkan Inisiatif Jalur dan laluan (Belt and Road Initiative- BRI).

BRI membuka laluan PENDIDIKAN DAN LATIHAN PERCUMA DI CHINA sebagai sokongan untuk Malaysia membangunkan bakat mahir tempatan.

Technology Class

Permohonan

Permohonan adalah terbuka kepada Institusi Latihan Kemahiran / Institusi Pendidikan Tinggi. Kaedah permohonan dan maklumat bidang latihan boleh di muat turun seperti di bawah:

bottom of page