top of page
Search

SKIM PERANTISAN NASIONAL: APA YANG SAYA DAPAT?SKIM PERANTISAN NASIONAL (SPN)

Inisiatif Kementerian Belia dan Sukan untuk membantu peluang pekerjaan untuk golongan belia. Prmohonan kini di buka:===============


Bimbingan Kerjaya


APA YANG SAYA DAPAT?


Prinsip hasil menyatakan ganjaran yang kita peroleh selalunya setimpal dengan kualiti, kuantiti, dan ketepatan waktu untuk hasil kerja yan dicapai demi majikan.


Semua orang mementingkan diri sendiri dalam konsep WII-FM membawa maksud berbentuk soalan, 'What's In It For Me? atau Apa yang saya dapat?' Perkara inilah yang ingin diketahui oleh semua orang.


Majikan menilai seseorang individu dari segi kebolehan dirinya membantu majkan dalam mencapai apa yang majikan inginkan dari segi kewangan, kebendaan, emosi dan kepintaran. Pekerja yang dapat membantu majikan mencapai hasil ataupun keputusan yang diinginkan, adalah individu paling dihormati dan diberikan ganjaran.


Contoh paling dekat ialah, apabila di war-warkan perubahan industri di kenali Revolusi Industri 4.0 dan berlakunya Pandemik Covid-19, kita tidak boleh lagi bergantung kepada kemahiran yang di miliki sejak sekian lama. Disinilah pentingnya Upskilling, Reskilling, Cross-Skilling kerana TEKNOLOGI TELAH MENGUBAH CARA KITA BEKERJA.


Ingat!. Hasil kerja kita akan menentukan ganjaran yang di perolehi!


44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page