top of page
Search

SKIM PERANTISAN NASIONAL: KENALI DIRI ANDA MELALUI PENILAIAN KERJAYA

Updated: Jan 16, 2021


SKIM PERANTISAN NASIONAL (SPN)


Inisiatif Kementerian Belia dan Sukan untuk membantu peluang pekerjaan untuk golongan belia. Permohonan kini di buka:

.


#######-------


Bimbingan Kerjaya

KENALI DIRI ANDA MELALUI PENILAIAN KERJAYA


Semasa meneroka kerjaya impian anda, sangat penting anda meluangkan masa untuk mengenali diri anda dengan lebih baik. Anda mungkin menganggap ini adalah nasihat yang ganjil - pastinya tidak ada yang akan mengenali anda lebih baik daripada diri anda - tetapi walaupun anda membuat tempahan, cubalah beberapa ujian penerokaan diri yang terdapat dalam talian. Anda mungkin membongkar lebih banyak daripada yang anda sangka.


Satu atau lebih elemen ini - minat, kemahiran, keperibadian, dan nilai peribadi - mungkin mempunyai pengaruh besar dalam kerjaya pilihan anda. Sebilangan orang memilih untuk mengikut minat mereka, tanpa menghiraukan apa yang orang lain katakan atau berapa banyak wang yang akan menghasilkannya. Yang lain melihat kerjaya yang memberi mereka gaji tertinggi dan memberi mereka prestij.


Apabila anda mula mengenali diri anda dengan lebih baik, anda akan dapat mengenal pasti pilihan kerjaya yang terbaik untuk anda dan mempunyai peluang tertinggi untuk memberi anda kerjaya yang memuaskan. Selain menjalankan ujian eksplorasi diri, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk bercakap dengan orang yang anda fikir paling mengenali anda. Ini mungkin ibu bapa, adik beradik, rakan karib, guru atau mentor anda.


Terdapat banyak ujian eksplorasi diri yang tersedia dalam talian yang dapat membantu anda menentukan minat dan keperibadian kerjaya anda. Berikut adalah beberapa pautan berguna:


Laman web ini mengandungi alat profil minat yang dapat membantu anda mengetahui minat anda dan bagaimana ia dihubungkan dengan perkara yang mungkin anda ingin lakukan di dunia pekerjaan.Ujian ini membantu anda mengklasifikasikan jenis keperibadian anda dan membantu anda menemui kerjaya dan pekerjaan yang paling sesuai dengan jenis keperibadian anda.


Berikut adalah ujian kerjaya lain yang akan membantu anda menentukan Holland Code anda. Pada akhir ujian, senarai pekerjaan yang dicadangkan akan disediakan berdasarkan tahap pendidikan yang anda pilih.


Setelah menentukan Holland Code anda, gunakan laman web ini untuk memasukkan hingga tiga bidang yang diminati dan cari pekerjaan mana yang paling sesuai dengan pilihan anda.


216 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page