top of page
Search

SKIM PERANTISAN NASIONAL: KENALI DIRI, MINAT DAN KEMAHIRAN ANDA.


SKIM PERANTISAN NASIONAL (SPN)

Inisiatif Kementerian Belia dan Sukan untuk membantu peluang pekerjaan untuk golongan belia. Permohonan kini di buka:

.


###-------------------


Bimbingan Kerjaya

KENALI DIRI, MINAT DAN KEMAHIRAN ANDA.


Kenali Diri Anda dengan Baik

Semasa memilih kerjaya impian anda, penting sekali anda mengenali diri anda terlebih dahulu. Cara terbaik untuk memulakan adalah melalui penerokaan diri yang membolehkan anda mengetahui lebih banyak mengenai minat, kemahiran, keperibadian, dan nilai peribadi anda. Satu atau lebih elemen ini mungkin mempunyai pengaruh besar dalam pemilihan kerjaya anda. Sebilangan orang memilih untuk mengikut minat mereka, tanpa menghiraukan apa yang orang lain katakan atau berapa banyak wang yang akan menghasilkannya. Yang lain melihat kerjaya yang memberi mereka gaji tertinggi. Mengenali diri dengan baik akan membolehkan anda mengenal pasti pilihan kerjaya yang paling sesuai dengan anda.


Minat

Langkah pertama ke arah penjelajahan diri anda adalah menentukan minat anda. Minat adalah pertimbangan penting ketika memilih kerjaya. Dengan memfokuskan minat anda, anda dapat menentukan pilihan kerjaya mana yang akan memberi anda kepuasan dan rasa kenikmatan tertinggi. Sekiranya anda menikmati pekerjaan anda, anda akan lebih terdorong untuk melakukan pekerjaan anda dengan baik. Kepuasan kerja menyumbang terhadap sikap positif di tempat kerja, yang pada gilirannya akan mempengaruhi peluang anda untuk memperoleh kejayaan dalam karier anda. Oleh itu mulakan dengan bertanya pada diri sendiri, apa yang paling anda gemari? Apakah jenis aktiviti harian yang memberi tenaga atau motivasi kepada anda? Terdapat banyak ujian psikometrik yang boleh membantu anda menentukannya.


Kemahiran

Perkara seterusnya yang harus anda pertimbangkan adalah kemahiran yang anda miliki. Apa perkara yang anda mahir? Kemahiran ini diperoleh sebagai hasil daripada kebolehan dan kebolehan semula jadi anda yang telah anda kembangkan di sekolah, atau melalui hobi, dan boleh menjadi kemahiran kerja tangan atau kemahiran insaniah. Setelah anda menentukan kemahiran anda, anda perlu menentukan kemahiran mana yang boleh dipindah milik.


Kemahiran yang boleh di pindahkan tidak khusus untuk satu pekerjaan, jadi anda dapat menerapkannya ke berbagai pekerjaan yang berbeza. Semasa anda menilai kemahiran anda, anda juga harus mempertimbangkan masa yang ingin anda habiskan untuk memperoleh kemahiran yang lebih maju atau baru. Mempunyai set kemahiran yang betul adalah kunci yang membuka peluang kerjaya baru untuk anda. Anda mungkin terkejut dengan jumlah pilihan kerjaya yang sesuai dengan kemahiran yang anda miliki sekarang!

200 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page