top of page
Search

SKIM PERANTISAN NASIONAL: BELAJAR UNTUK BELAJAR DAN BELAJAR UNTUK MEMAHAMI


SKIM PERANTISAN NASIONAL (SPN)


Inisiatif Kementerian Belia dan Sukan untuk membantu peluang pekerjaan untuk golongan belia. Permohonan kini di buka:

.


#######-------


Bimbingan Kerjaya

BELAJAR UNTUK BELAJAR DAN BELAJAR UNTUK MEMAHAMI


Kita sering mendengar bahawa kemahiran insaniah itu penting. Sebenarnya, banyak universiti kini memasukkan kursus atau latihan kemahiran insaniah dalam kurikulum mereka. Kemahiran insaniah mana yang menurut anda paling dicari oleh majikan sekarang dan kemahiran mana yang akan membantu anda memperoleh pendapatan atau pekerjaan selepas Covid?


Menurut World Economic Forum, sekurang-kurangnya 54% daripada semua pekerja akan memerlukan penjenamaan semula dan peningkatan kemahiran pada tahun 2022 untuk bertindak balas terhadap perubahan keperluan kerja. Ini sangat penting dengan perubahan yang dibawa oleh Covid-19 yang menyebabkan peralihan dramatik dalam peluang pekerjaan yang ada. Pencari kerja akan memerlukan kemahiran untuk bertindak balas terhadap realiti ini ketika mencari kerjaya dan pendapatan.


Forum Ekonomi Dunia juga menunjukkan dua kemahiran penting bagi orang muda dalam masa-masa mencuba ini. Pertama, untuk mendapatkan peluang kerja dalam persekitaran yang berubah ini, orang muda harus "belajar untuk belajar". Mereka mesti menjadi pelajar yang ada kekuatan dan boleh berkembang maju dalam dunia yang pesat berkembang. Dia juga boleh mengembangkan kemampuan yang diperlukan untuk memperoleh kemahiran baru dan menyesuaikan diri.


Kedua, mereka juga mesti belajar memahami maklumat yang boleh dipercayai untuk menavigasi lanskap maklumat hari ini yang penuh dengan maklumat palsu dan mengelirukan. Kemahiran untuk berinteraksi dengan maklumat fakta dan boleh dipercayai diperlukan untuk anak muda belajar dengan berkesan sendiri dan bersiap untuk menjadi pekerja, pemimpin dan usahawan yang bijak.


23 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page